top of page

Microsoft Copilot: Komutlama Sanatı – Bölüm 2

Güncelleme tarihi: 7 gün önce

Microsoft Copilot üzerine yazmış olduğumuz bir önceki blog yazımızı okuduğunuzu biliyoruz, ama kısa biz özet geçip hafızaları tazelemekte fayda var!


Bir önceki bölümde…


Microsoft Copilot’tan istediğimiz verimi almak için 3 temel aşama belirlemiştik: Ona ihtiyacımızı söylemek, doğru komut içeriklerini eklemek ve konuşmaya devam etmek.


Birinci aşamada bilmemiz gereken şey, doğru bir iletişim kurmak, yani neye ihtiyacınız olduğunu net bir şekilde söylemekti. Bu sayede projeler hakkında fikir sahibi olabilir, metinler düzenleyebilir, belgeleri dönüştürebilir, içerikler yaratabilir veya işimize yarayacak farklı işler için kullanabiliriz. Örneğin: “Bu projede kimlerin çalıştığını bana göster,”, “Bu sunumun özetini yaz,”, “Müşterim için bir teklif oluştur,” veya “Belgeyi 10 sayfalık bir sunuma çevir,” gibi komutlar verebiliriz.


İkinci aşamada ise komut içeriklerini doğru eklemeyi öğrenmiştik. Neye ihtiyacımız olduğunu bilerek ve doğru komutlama unsurlarını kullanarak, istediğimiz sonuca ulaşıyoruz. Bu unsurlar Amaç, Bağlam, Kaynak ve Beklentiler şeklindedir. Sırasıyla nasıl bir yanıt istediğimizi; neden bu bilgiye ihtiyacımız olduğunu; hangi kaynakların kullanılması gerektiğini; beklentinin en iyi nasıl karşılanacağını Copilot’a aktarıyoruz. Örneğimizi bu link üzerinden inceleyebilirsiniz. Hazır tıklamışken bir takibinize de talibiz.


Üçüncü ve son aşamada ise konuşmaya devam ediyorduk. Copilot için konuşmayı sürdürmek, farklı veri ve soru kalıplarıyla konuşmayı beslemek ve asla pes etmemek çok önemlidir. Örneğin, içerik fikirleri üretirken daha spesifik detaylar verebilir, toplantı özeti isterken tam olarak ne istediğimizi belirtebilir, bir dosya özeti isterken daha derinlemesine sorular sorarak yanıtlar alabilir veya teknik bir sorunu belirtip, gelen yanıt karşısında sorunu daha da daraltarak istenen sonuca ulaşabiliriz.


Genel olarak birinci blog yazımızı bu şekilde özetlemiş olalım. Bugünkü yazımız çok fazla zamanınızı almayacak çünkü size kısa ve öz bazı ipuçları paylaşacağız. O zaman hemen başlayalım!


Microsoft Copilot Kaslarınız için Özel İpuçları


Yaza yaklaşırken daha keyifli ipuçları paylaşmak isterdik ama herkes en iyi bildiği kulvarda yüzmeye devam etmeli bence!


Microsoft Copilot için başlangıç aşamalarını artık öğrendiğimize göre biraz akılda tutulmasında fayda gördüğümüz ipuçlarına gelelim. Öncelikle bilmemiz gereken bir şey var: Copilot sizin asistanınızdır.


Hatta pekiştirerek tekrar edelim: Microsoft Copilot sizin yapay zeka destekli asistanınızdır.


Komutlar girerken hatırlamanız gereken en önemli şey, onun sizin işinizi bilmediği, ancak işinizi öğrendikten sonra sağ kolunuz olabileceğidir. Kendinizi bir yönetici, Copilot’u ise yanınızda yeni başlayan bir asistan gibi konumlandırın. Kendisinden alacağınız verim, talebinizin ne kadar kaliteli olduğuna bağlıdır ama bunda bir sorunumuz yok çünkü nasıl komut verilmesi gerektiğini artık biliyoruz.


1-     Copilot’un sınırlarını bilin.


Yapay zekanın sınırı gökyüzü olabilir ancak biz yine de sınırlarımızı detaylandıralım. Copilot yazışmalarının mevcut görüşmenizle sınırlı olduğunu bilmenizde fayda var. Bu sebeple, ulaşmak istediğiniz sonuç için çok fazla ayrıntı sağlamanız gerekmektedir. Öte yandan, size sunacağı bilgilerin de bazı çerçeveler içerisinde kalacağını da hatırlayın. Böylece hizmetten en iyi şekilde yararlanmanıza olanak sağlar.


Copilot, güvenlik anlamında son derece titiz ve hassas sınırlara sahiptir; zarar verici bir içerik kullanmayı reddeder. Bu, fiziksel, duygusal veya finansal zararlar içeren her türlü bilgiyi ve içeriği kapsamaktadır. Aynı şekilde telif hakkı içeren yayınların tamamını sağlayamasa da özet gibi komutlara cevap verebilir.


Belirttiğimiz gibi oturumlar anlıktır, kullanıcıların kişisel verileri saklanamaz ve depolanamaz. Yazışma oturumunu kapattığınız anda tüm içerikler silinir ve bir sonraki sefer temiz bir sayfa başlatılır. Kısacası her sohbet oturumu benzersizdir ve önceki sohbetlerin hafızası yoktur.


2-     Profesyonel olun.


Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır derler, bu sözün yapay zeka için de geçerli olacağını kim bilebilirdi ki? Kibar bir dil kullanmak, Copilot’un size vereceği tepkiyi iyileştirir. Temel görgü kurallarını kullanmak, daha iş birliğine dayalı bir çıktı elde edilmesine olanak sağlıyor.


Kibar bir dil kullanmak teknolojik bir zorunluluk olmasa da etkileşimlerinizde olumlu bir ton belirlemenize ve saygılı bir iletişim ortamı yaratmanıza yardımcı olur. Kullanılan ton, etkileşim kalitesi üzerinde etki sağlayabilir.


3-     Açık iletişim kurun.


 Herkes yerine herkez, sarj yerine şarz veya şemsiye yerine şemşiye demediğiniz sürece Copilot ile iletişiminiz gayet verimli olacaktır. Komutlama yaparken noktalama işaretlerine, dil bilgisine ve büyük harflere dikkat etmelisiniz.


Copilot gibi dijital asistanlar, verilen komutları doğru bir şekilde işlemek ve bir sonuca ulaşabilmek için noktalama işaretlerine ihtiyaç duyar. Bu sayede cümlelerin anlamı netleşir ve yanlış anlaşılmalar önlenir. Ayrıca, doğru noktalama kullanımı, kullanıcı deneyimini iyileştirerek daha hızlı ve doğru sonuçlar almamıza olanak sağlar.


Örneğin, ‘yarın hava nasıl olacak’ ile ‘Yarın hava durumu nasıl olacak, bilgi verir misin?’ cümlelerini inceleyelim. İlk cümlede istenen şey belirli gibi gözükmekle beraber yapay zeka tarafından yanlış anlaşılabilir. Komutun sonu belirsizdir çünkü noktalama işareti yoktur. Öte yandan, ikinci cümle noktalama işaretlerine tam olarak uygundur, istenilen bilgi bellidir ve yapay zeka tarafından da anlaşılabilir durumdadır.


4-     Tırnak işaretlerini kullanın.


Noktalama işaretlerinin öneminden bahsettik ama “tırnaklarımla buraya geldim” diyebileceğimiz bir ipucumuz daha var. Tırnak işaretlerini kullanmak, Copilot’un sizin için neyi yazacağını, değiştireceğini veya düzenleyeceğini bilmesine yardımcı olur.


Tırnak işaretleri, bir komut içerisindeki özel bir terimi veya ifadeyi belirginleştirmeye yarar. Bu ifadeleri ayrı bir bütün olarak algılamak, daha doğru sonuçlar elde etmemize olanak tanır. İşaretler sayesinde komutun diğer kısmı ayrı tutulur ve özel bir komut parçası net bir şekilde tanımlanır.


Örneğin, Balzac’ın Vadideki Zambak kitabını bul ile Balzac’ın “Vadideki Zambak” kitabını bul cümlesi farklı nitelikler taşımaktadır. İkinci komutta kitabın adı vurgulanır ve bu spesifik ifadeye göre arama yapılması talep edilir. Böylece arama sonuçları daha kesin ve alakalı olabilmektedir.


5-     Yeniden başlayın.


Sil baştan başlamak gerek bazen derler ya, komutlama yaparken de aklımızda olması gereken bir ipucu olarak kabul edebiliriz bu sözü. Görevleri değiştirirken araya başka konuları sıkıştırmaktan kaçınmanızda fayda var. Her bir yeni konu için mutlaka “yeni konu” şeklinde komut girmeniz veya komut sayfasını yenilemeniz gerekmektedir.


Bir komut yanlış girildiğinde veya beklenen sonuçlar gelmediğinde, komutlar karmaşık veya çok adımlı olduğunda, doğru algılanmadığında veya etkileşimin kalitesi düşük olduğunda komutlamaya yeniden başlayın. Örneğin, “şarkı dinlemek istiyorum” diye komut girerseniz, çok geniş ve belirsiz olacaktır. “Şebnem Ferah’tan Sil Baştan dinlemek istiyorum” şeklinde girdiğiniz komut daha net olacaktır ve amacınıza yönelik sonuçlar size sağlanacaktır.


Son Söz


Yeni dijital asistanımız Copilot aramızda çok daha yeni, kendisiyle en doğru iletişi kurma noktasında hepimiz yeteri kadar deneyime sahip olmayabiliriz ama güncel bilgiler ışığında yapılması gerekenleri artık biliyoruz.


Komutlama Sanatı için 3 temel aşamayı öğrendikten sonra yukarıdaki ipuçları ile bu sanatı layığıyla yerine getirebilirsiniz. Kısaca, yazışmalarınızın bir sınırı olduğunu, kibar olmanız gerektiğini, yazım ve imla kurallarını dikkate almanızı, tırnak işaretlerini kullanmanızı ve gerekirse sıfırdan başlayabileceğinizi yeniden hatırlatalım.


Komutlama Sanatı’nın ikinci dersini burada tamamlıyoruz. Gelecek üçüncü ve şimdilik son olarak gözüken Komutlama Sanatı blog yazımızda sizlere yapılması ve yapılmaması gerekenleri karşılaştırmalı örneklerle anlatacağız. Eğer yazımızı beğendiyseniz yorum bırakabilir ve bizlerle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz!


Mert Tüfekçioğlu

Marketing Excecutive

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page