top of page

Karşınızda, Microsoft Copilot!

Bundan yaklaşık 13 yıl önce yayınlanan ve tüm dünyayı kasıp kavurarak her birimizi gelecek hakkında düşünmeye zorlayan distopik dizi Black Mirror, belki de bu günleri çok önceden anlamıştı. O tarihlerde YouTube daha yeni yeni güçleniyor, Apple iPhone 4S serisini piyasaya yeni sürmüş ve Microsoft tarafından Office 365 ilk kez duyurulmuştu. Peki Black Mirror bundan 13 yıl sonrasını nasıl ön görebilmişti? Gerçekten de korkulduğu gibi yapay zeka, dramatik müzik eşliğinde dünyayı ele geçirecek ve meslekleri yok mu edecekti?


Animasyon tutkunu bir Y jenerasyonu bireyi olarak, Jetgiller’i saymazsak, 2000’lerin başında yayınlanan Wall-e filmi bugünü tahmin edebilmişti: Minimum eforla maksimum verim. Peki bu ne demek oluyor? Bu, akıllı telefon asistanlarının komutlarınızı alarak çağrılar gerçekleştirmesiyle başlaması ve bugün, sizin yerinize toplantılara girerek size bir toplantı özeti hazırlamasına kadar gelen süreci anlatıyor.


Peki, Copilot tüm bunların neresinde?


Copilot, bana kim olduğunu söyle.

“Merhaba, ben Copilot, belge yazmanıza yardımcı olan bir yapay zeka asistanıyım. İsteklerinize göre metin oluşturabilir ve verdiğiniz talimatları takip edebilirim. OpenAI'ın GPT-3 teknolojisinden güç alıyorum ve internetteki büyük bir metin külliyatından öğreniyorum.”

Anlık olarak Word sayfamda çıkan Copilot ikonuna tıkladım, henüz Türkçe seçeneği olmadığı için “Copilot, bana kim olduğunu 2 cümle ile açıkla” şeklinde basit bir komut verdim ve üstteki paragrafı bana yazdı.


Apple’ın yapay zeka asistanı Siri ilk yayınlandığında sorduğunuz soruları hatırlıyor musunuz? Peki ChatGPT yayınlandıktan sonra ne gibi sorular sordunuz? Hepsi ve daha fazlasının kurumsal ve yaratıcı bir karşılığıdır Copilot.


Resmi bir tanım olarak Copilot, büyük dil modellerinin (LLM) gücünü Microsoft Graph'teki verilerinizle (takviminiz, e-postalarınız, sohbetleriniz, belgeleriniz, toplantılarınız ve daha fazlası) ve Microsoft 365 uygulamalarıyla birleştirerek sözcüklerinizi gezegendeki en güçlü üretkenlik aracına dönüştürür. Ve bunu, kuruluşta veri güvenliği ve gizliliğine yönelik mevcut Microsoft taahhütleri dahilinde yapar. Her gün kullandığımız Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams ve daha fazlas Microsoft 365 uygulamalarına gömülü olarak sizinle birlikte çalışarak yaratıcılığınızı ortaya çıkarır, üretkenliğin kilidini açar ve becerilerinizi geliştirir.


Word için Copilot

İçindeki yazarı ortaya çıkarmak isteyen ancak nereden başlayacağını veya doğru kelimeleri seçemeyenleri buraya alalım!


Word için Copilot, yalnızca kısa bir istemle sizin için bir ilk taslak oluşturur ve gerektiğinde kuruluşunuzdaki bilgileri getirir. Copilot, mevcut belgelere içerik ekleyebilir, metni özetleyebilir ve daha kısa hale getirmek için bölümleri veya tüm belgeyi yeniden yazabilir. Doğru tonu tutturmanıza yardımcı olmak için profesyonelden tutkuluya ve gündelikten muzipliğe kadar önerilen tonlar bile alabilirsiniz. Copilot, argümanlarınızı güçlendiren veya tutarsızlıkları düzelten önerilerle yazınızı geliştirmenize de yardımcı olabilir.

Excel için Copilot

Okullarda eşit ağırlık ve sözel okuyanlar, “benim sayılarla aram iyi değil” diye sitem edenler; birlikte rahat bir nefes almaya hazır mıyız?

Excel için Copilot, verilerinizi analiz etmenize ve keşfetmenize yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışır. Copilot'a veri kümeniz hakkında yalnızca formüller değil, doğal dilde sorular sorabilirsiniz. Veriler içindeki bağıntıları ortaya çıkarır, olasılık senaryoları önerir ve sorularınıza göre yeni formüller önerir ve sorularınızı temel alarak verilerinizi değiştirmeden keşfetmenize yardımcı olacak modeller oluşturur. Eğilimleri belirleyebilir, güçlü görselleştirmeler oluşturabilir veya farklı sonuçlar elde etmek için öneriler isteyebilirsiniz.

PowerPoint için Copilot

Terfi almanız artık an meselesi çünkü çalışma arkadaşlarınız yaptığınız sunumları kıskanırken patronunuz ise hayretler içinde kalacak.

PowerPoint için Copilot, fikirlerinizi çarpıcı sunumlara dönüştürmenize yardımcı olur. Hikaye anlatımı ortağınız olarak Copilot, mevcut yazılı belgeleri konuşmacı notları ve kaynaklarla tamamlanmış destelere dönüştürebilir veya basit bir istem veya taslaktan yeni bir sunum başlatabilir. Tek bir düğmeye tıklayarak uzun sunumları yoğunlaştırabilir ve mizanpajları ayarlamak, metni yeniden biçimlendirmek ve animasyonları mükemmel zamanlamak için doğal dil komutlarını kullanabilirsiniz.

Outlook için Copilot

Hiçbir e-posta artık cevapsız kalmayacak, destansı e-postalar göz korkutmayacak ve izin günlerinizin tadını daha rahat çıkarabileceksiniz.

Outlook için Copilot, gelen kutunuzda ve iletilerinizde sizinle birlikte çalışır, böylece e-posta önceliklendirmesine daha az; daha iyi ve daha kolay iletişim kurmaya daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Yalnızca söylenenleri değil, her bir kişinin farklı bakış açılarını ve henüz yanıtlanmamış açık soruları anlamak için birden fazla kişiyle uzun, dolambaçlı e-posta dizilerini özetleyebilirsiniz. Mevcut bir e-postayı basit bir istemle yanıtlayabilir veya Microsoft 365'ten zaten erişiminiz olan diğer e-postalardan veya içeriklerden yararlanarak hızlı notları net, profesyonel mesajlara dönüştürebilirsiniz. Notunuzun tonunu veya uzunluğunu ayarlamak için açma/kapatma düğmelerini kullanmayı unutmayın.

Teams için Copilot Mülakatlarda “en güçlü yönüm takım çalışması” demeye devam edebilirsiniz çünkü arkanızda artık Microsoft var!

Teams için Copilot, daha etkili toplantılar yürütmenize, konuşmayı hızlandırmanıza, önemli tartışma noktalarını düzenlemenize ve tüm grubun bir sonraki adımda ne yapacağını bilmesi için önemli eylemleri özetlemenize yardımcı olur. Sohbetinizde Copilot, tartışma akışını kesintiye uğratmadan size belirli soruların yanıtlarını verir veya kaçırdığınız herhangi bir şey hakkında sizi yakalar. Toplantılarınıza ve konuşmalarınıza Copilot'u ekleyerek, artık sohbet geçmişine dayalı toplantı gündemleri oluşturma, takipler için doğru kişileri belirleme ve bir sonraki toplantıyı planlama gibi yaygın görevlerde yardımcı olacak güçlü bir araca artık sahipsiniz.

Copilot’a nasıl sahip olabilirim?

Microsoft Copilot, aşağıda yer alan lisanlara bir eklenti olarak satın alınabilmektedir:

  • Microsoft 365 E5

  • Microsoft 365 E3

  • Office 365 E3

  • Office 365 E5

  • Microsoft 365 İş Standart

  • Microsoft 365 İş Ekstra

  • Microsoft 365 A5

  • Microsoft 365 A3

  • Office 365 A5

  • Office 365 A3

Ve tabi ki en kritik soru geliyor, dillere destan olacak bu yapay zeka asistanı için ne kadarlık bir bütçeye ihtiyacım var? Sorunun en temel cevabı, lisans başına $30 diyebiliriz. Ödeme modeli yıllık olan Copilot, yukarıda belirtilen lisanslara sahip tüm kullanıcılar için satın alınabilir. Yine de unutmamak gerekir ki, Yükselt Kazan ve Buluta Geçiş kampanyaları ile pek çok firmanın dijital dönüşümünü en avantajlı şekilde gerçekleştiren bir firma olarak, Copilot için de elimizden geleni yeni kampanyalarla yapmaya hazır olacağız!


Ya şimdi?

Öncelikle, kimsenin, birilerinin işini aldığı veya yok ettiği yok!

Black Mirror, her ay gitmeyi isteyebileceğimiz bir falcı gibi bir kenarda bekleyedursun, biz beyaz yakalılar artık işimizi daha şevkle ve daha hızlı yapmaya hazırlanalım çünkü yapay zeka artık hayatımızın bir gerçeği. Bu gerçeğe ne kadar hızlı uyum sağladığımız ise öncelikle kurumların, daha sonra ise bireyler olarak bizlerin sorumluluğudur.

Microsoft Copilot hakkında harika yazılarımız yolda. Keyifli sosyal medya içeriklerimiz için bizleri LinkedIn ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilir, detaylı bilgi almak için ise hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gelecek şimdi beyaz yakalar için başlıyor!

Mert Tüfekçioğlu Marketing Excecutive Mert Tüfekçioğlu | LinkedIn

71 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page