top of page

Microsoft Copilot: Komutlama Sanatı - Bölüm 1

Güncelleme tarihi: 7 gün önce

Aranızda Çekim Yasası ile ilgilenen var mı? Basitçe, düşüncelerin ve niyetlerin evrensel enerjiyle uyum içinde olduğu ve bu enerjinin istenilen sonuçları çekmeye yardımcı olduğu fikrine dayanır. Ne ekersen onu biçersin; ne doğrarsan aşına, o çıkar kaşığına veya “ünlü düşünürün” dediği gibi herkes kalbinin ekmeğini yer sözleri buna örnek olabilir.

Konumuzla ilgisi nedir?


Aslında çok basit: Hayatımızın her anında ne istediğimizi bilmek ve doğru bir şekilde isteğimizi dile getirmek, uğruna çabalamak ve sonucunu almak çok önemlidir. Çekim Yasası’nın da “Ferrari istiyorum!” demenizden ziyade “Ferrari Daytona SP3 istiyorum!” demenizi tercih edeceğine eminim. (Anında karşınıza sunmasını bekleyemeyiz sanırım çünkü kader gayrete aşıktır.)


Dememiz odur ki, ne istediğimizi doğru bir şekilde ifade etmek, onun için çabalamak ve sonuçlarını almak hayatımızın her alanında çok önemlidir. Beyaz yakalılar için de durum artık aynısı. Yetiştirmeniz gereken dosyalarınızı Çekim Yasası belki kurtaramaz (veya çoktan kurtardı, istemiş miydiniz?) ama bir yasa olmasa da, doğru komutlama kurtarabilir!


3 aşamada size Komutlama Sanatı dersinin temellerini öğretiyoruz. Hazırsanız başlayalım:


1. Ona İhtiyacınızı Söyleyin


Daha önceki blog yazımızda ilk kez duyurulduğunda Siri’ye neler sorduğunuzu merak etmiştik. Ben sorularımı yazmayacağım çünkü işimi ve kariyerimi seviyorum, ama bir şey hatırlıyorsam o da 2-3 kelimeyi geçmediğidir. Daha sonraları “Annemi ara”, “Galeriyi aç,” veya “Müziği oynat,” gibi komutlar vererek bazı aksiyonlar aldırtmaya başladık. Bugün ise Microsoft Copilot, sizin yapay zeka destekli asistanınız olarak isteklerinizi yerine getirmek için çabalıyor.


Ancak görünen o ki biraz zorlanıyor… İhtiyacı olan tek şey ise doğru bir iletişim!


Komutlar, Microsoft 365 için Copilot’un sizin için bir şeyler yapmasını nasıl isteyeceğinizdir. Hangi görevin yapılmasını istediğinize göre kullanabileceğiniz bazı komutlar vardır. Kısacası, ona neye ihtiyacınız olduğunu net bir şekilde söylemelisiniz.


  • Projeler ve konseptler hakkında öğrenin: “Pazarlama Projesi nedir ve üzerinde kimler çalışıyor?”

  • Metin düzenleyin: “Bu ürünün lansman gerekçesinde tutarsızlık olup olmadığını kontrol et.”

  • Belgeleri dönüştürün: “Bu SSS belgesini 10 slaytlık bir başlangıç kılavuzuna dönüştür.”

  • Bilgi özetleyin: “Bu sunumun oturum özetini yaz.”

  • İlgi çekici içerik yaratın: “MyAdmin için bir değer teklifi oluştur.”

  • Kaçırılan öğelere yetişin: “Pazarlama Projesi’ndeki güncellemelerin ve eylem öğelerinin bir özetini hazırla.”


Böylece birlikte Komutlama Sanatı’na dair ilk adımlarımızı atmış olduk. Komutu girerken tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu yazmanız, bu sanatın temel bir parçasıdır.


2. Doğru Komut İçeriklerini Ekleyin


Neye ihtiyacımız olduğunun farkındayız. O zaman gelelim cümlenin ögelerine. Dil bilgisi 101 bize der ki cümleler, özne – tümleç – yüklem üçlüsünden meydana gelir ve yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Copilot Komutlama Sanatı için cümlenin ögeleri 4 temel unsurdan oluşuyor: Amaç, Bağlam, Kaynak ve Beklentiler. Bu unsurları göz önünde bulundurarak komut girmeniz, en iyi yanıtı almanız için yeterli olacaktır.


Örnek Çalışma

 

“Beni, Müşteri X ile "Faz 3+" marka kampanyasını tartışmak üzere bir toplantıya hazırlamak için 3-5 madde oluştur. Haziran ayından bu yana E-posta ve Teams sohbetlerine odaklan. Lütfen basit bir dil kullan, böylece hızlı bir şekilde hazırlanabilirim.”

 

Yukarıdaki cümleyi 4 temel unsura göre inceleyelim:


Amaç: Nasıl bir yanıt istiyorsunuz?

“3-5 madde oluştur.”


Bağlam: Neden ihtiyacınız var ve kim dahil?

“Beni, Müşteri X ile "Faz 3+" marka kampanyasını tartışmak üzere bir toplantıya hazırlamak için”


Kaynak: Hangi bilgi kaynaklarını veya örneklerini Copilot kullanmalıdır?

“Haziran ayından bu yana E-posta ve Teams sohbetlerine odaklan.”


Beklentiler: Nasıl beklentinizi en iyi şekilde karşılamak için Copilot yanıt vermelidir?

“Lütfen basit bir dil kullan, böylece hızlı bir şekilde hazırlanabilirim.”


Microsoft Copilot’tan en iyi yanıtları almak için gereken temel unsurları artık biliyoruz. Gelelim dikkat edilmesi gereken son adıma.


3. Yüzmeye Devam Et, Yüzmeye Devam Et!


Kayıp Balık Nemo’daki Dory gibi Microsoft Copilot’un da zaman zaman kafası karışabiliyor. Her ne kadar mavi sevimli balığımız büyük badireler atlatmış olsa da yüzmeye devam etme hırsı onu ve arkadaşını mutlu sona ulaştırdı. Bu size ilham olsun çünkü Copilot da sizi mutlu sona ulaştıracak.


Copilot için konuşmayı sürdürmeniz, farklı veri ve soru kalıplarıyla konuşmayı beslemeniz ve asla pes etmemeniz çok önemlidir. Komutlarınızı takip etmek, daha yararlı ve özel yanıtlar almak için Copilot ile iş birliği yapmanıza yardımcı olur.


Size birkaç ipucu verebiliriz!


  • İçerik fikirleri üretmek: Daha geniş taleplerle öncülük edebilir, ardından içerik hakkında spesifik ayrıntılar verebilirsiniz.

  • Anlamlı toplantılara olanak sağlamak: Bir toplantı özeti isteyebilir ve ardından bilmeniz gerekenler hakkında daha fazla bilgi talep edebilirsiniz.

  • Hikaye anlatmak: Copilot'tan bir hikaye yazmasını isteyebilir, ardından daha spesifik ve alakalı ayrıntılar vererek hikayeyi yönlendirebilirsiniz.

  • İçgörü kazanmak: Belirli bir dosyanın özetini isteyebilir, ardından daha derinlemesine bilgi edinmek için ilgili soruları sorabilirsiniz.

  • Dilleri çevirmek: Copilot'tan bir cümleyi desteklenen dillerden birine çevirmesini isteyebilir, ardından daha fazla bağlam veya bölgesel lehçe talep edebilirsiniz.

  • Teknik sorunları çözmek: Teknik bir sorunu sunabilir, ardından sorunu daraltabilir veya adım adım rehberlik isteyebilirsiniz.


Microsoft Copilot Komutlama Sanatı dersimizin ilkini tamamlamış bulunuyoruz. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz. Şöyle bir bakacak olursak, neye ihtiyacımız olduğunu bilmek, onu doğru tanımlamak, doğru bir komut girmek, doğru komut unsurlarını kullanmak ve konuşmayı devam ettirmek, Komutlama Sanatı’nın en önemli yapı taşları.


Ancak bilinmesi gereken çok önemli bazı detaylar var. İkinci derse geçmeden önce komutlama üzerinde biraz pratik yapmanızı bekleyelim. Biz de o sırada Komutlama Sanatı unsurlarını Çekim Yasası üzerinde deneyelim; belli mi olur, siz değerli okuyucularımıza bir sonraki yazımızda nasıl bir Ferrari’ye sahip olabileceğinizi anlatırız!


Mert Tüfekçioğlu

Marketing Excecutive

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page