Her yıl Microsoft tarafından gerçekleştirilen ve yeni dönemde, Microsoft tarafındaki yeniliklerin de ilk kez duyurulduğu Microsoft Inspire 2021, bu sene de Covid-19 nedeniyle dijitalde devam etti. 14 - 16 Temmuz tarihlerinde 100’den fazla ülkenin katıldığı, 300’den fazla konuşmacının söz aldığı ve 300’e yakın toplantının hayata geçtiği bu etkinlikte, Microsoft teknolojilerinin nabzı tekrardan tutuldu.
Microsoft Inspire 2021’i diğer yıllardan daha önemli kılan ana başlıklar ise Windows 11 hakkında verilen detaylar ve Windows 365’in ilk kez duyurulması oldu. Yine Microsoft Viva tarafındaki yenilikler de incelenirken, güvenlik ve uyumluluk çözümleriyle birlikte Azure hizmetleri de büyük bir oranda etkinlikte ele alındı.
Gelin Inspire 2021’in detaylarını birlikte inceleyelim!
Yeni Bir Döneme Merhaba!
“Önümüzdeki 3 yılda oluşturulacak veri, son 30 yılda oluşturulandan daha büyük olacak.” Satya Nadella, CEO Her yıl olduğu gibi bu yıl da açılış konuşmasını Satya Nadella gerçekleştirdi. Dijital altyapının geçirdiği değişiklikleri vurgulayan Nadella, “Geçtiğimiz yıl her anlamda üzücü olsa da değişim çağının başlangıcı için güçlü bir katalizör oldu. Bu nesilde, en büyük ekonomik yapısal dönüşümden geçiyoruz. Önümüze neler çıkabileceğini kestiremesek de, dijital teknolojinin her alanda dayanıklılık ve dönüşümün anahtarı olacağını biliyoruz,” sözleriyle dijital dönüşümün hiç olmadığı kadar etkin bir dönemden geçtiğinin altını çizdi.
Uzaktan çalışmanın en önemli başrollerinden biri olan Microsoft Teams’in günlük 145 milyon kullanıcıya ulaştığını belirtti ve bu sayının geçen yılın tam 2 katı olduğunu da ekledi. Bu dönem içerisinde 300’den fazla güncellemenin de sunulduğunu ekleyen Nadella, üretilen verilerin büyüklüğüne de ayrıca dikkat çekti: “Her firma, kendi verileri üzerinde tam hakimiyet kurmalı. Dahası, önümüzdeki 3 yılda oluşturulacak veri, son 30 yılda oluşturulandan daha büyük olacak. Artık tüm firmalar kendi verilerin kendi çıkarları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığından emin olacak.”
2015 yılında piyasaya sürülen Windows 10, yeni bir sürüm almayacak ve sadece güncellemeler alarak hayatına devam edecekti; bugüne kadar. Tam 16 yıl sonra Microsoft aldığı bir karar ile yeni Windows 11’i tanıttı. Geçtiğimiz yılda bilgisayarların, insanları ve kuruluşları güvenli ve üretken bir şekilde bir arada tuttuğunu belirten Satya Nadella, geliştiriciler ve içerik üreticiler için daha açık bir ekosistem oluşturmak istediklerini belirtti. Ayrıca, Windows’a yeni bir kategori eklendiğini ve bunun Bulut PC olduğunu duyuran Nadella, ilk kez Windows 365’i de duyurmuş oldu: “Windows deneyimini sadece Windows cihazlarda değil, tüm cihazlarda yaşayabileceksiniz! Uygulamaların buluta geçtiği gibi bugün de Windows’u buluta geçirmenin heyecanını yaşıyoruz,” sözleriyle Windows 365’in çığır açacak konumunu belirtmiş oldu.
Hibrit, Daha Hibrit, En Hibrit!
“10 yıl önce Office uygulamalarını buluta getirdiğimiz gibi bugün de Windows’u buluta getiriyoruz!”
Wangui McKelvey, Microsoft365 Genel Müdürü
Pandemi ile hayatımıza ani bir giriş yapan hibrit çalışma şekli, şimdi de vazgeçilmezlerimizden biri oldu. Olmayanı olduran bu süreç ise Microsoft sayesinde hibrit dünya düzeni adı altında daha verimli, daha dayanıklı ve daha üretken bir iş hayatına evrildi. Peki, hibrit çalışma şekli nereye evriliyor?
Microsoft 365 Genel Müdürü Wangui McKelvey ve Program Yönetim Direktörü Scott Manchester, söze geleceğin hiç olmadığı kadar öngörülemediğini belirterek başladı. Bu durum ise teknolojiyi her şeyin kalbine koyuyor da diyebiliriz. Tam da bu noktada, teknolojiyi hibrit çalışma düzeninin tam merkezine koymak ve erişilebilirliği herkes için mümkün kılmak gerekiyor: Bunu başaran yeni kategori ise Bulut PC (Cloud PC) olarak isimlendiriliyor.
Bulut PC, kendi uygulamalarınızı, ayarlarınızı ve masaüstünüzü, hiçbir kesintiye uğratmadan herhangi bir cihaza aktarmak ve çalışmanıza orada devam etmek anlamına gelmektedir. Microsoft tarafından yaratılan Bulut PC kategorisi ise ilk meyvesini vermiş durumda: Windows 365.
Wangui McKelvey, Bulut PC’nin önemini vurgularken Windows 365’in de ilk detaylarını bizlere şu sözlerle sundu: “Bulut PC, herhangi bir cihazdan, bir önceki bilgisayarınızda bıraktığınız işe kaldığınız yerden devam etmenizdir. 10 yıl önce Office uygulamalarını buluta getirdiğimiz gibi bugün de Windows’u buluta getiriyoruz. İşte bu, Windows 365’dir.”
Windows 365’in tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Windows artık cihaz tabanlı bir bir işletim sistemi olmaktan ziyade hibrit bir vücuda bürünerek cihaz bağımsız bir deneyim sunacak. Windows 365 ile Windows deneyimini herhangi bir cihazdan yaşamaya devam edebileceksiniz. Normal bilgisayarınızdan bulut bilgisayarınıza döndüğünüzde, her şeyin eski yerinde olduğunu görünce şaşırmayın!
Peki Windows 365’in ücretlendirmesi nasıl olacak? Azure Virtual Desktop tarih mi oluyor? Bu konu hakkında daha fazla detaya sahip bir blog yazımız çok yakında sizinle olacak.
Livin’ La Microsoft Viva Loca!
“İnsanlara nerede olursa olsun başarılı olmaları ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları desteği sağladık; işte bu yüzden Microsoft Viva’yı kurduk!”
Seth Patton, Modern Work Genel Müdürü
Ricky Martin’in ölümsüz şarkısı Livin La Vida Loca’yı her dinleyişinizde siz de harika hissetmiyor musunuz? Her insanın sandalyesinden kalkıp çılgınlarca hoplayıp zıplayabildiği bir müziğe ihtiyacı var, bu şarkı işte o şarkı; kendinizi piste atarsınız, dans edersiniz ve kendinizi hiç olmadığı kadar canlı ve mutlu hissedersiniz! Peki bunun konuyla ilgisi ne?
Pandeminin öğrettiği belki de en önemli konu başlığı, insan hayatının önemidir. Bir hayatı anlamlı kılan sağlığımız ve mutluluğumuz değil mi? Hayatımızı özgürce yaşayabildiğimiz, kariyerimizi de bu doğrultuda özgürce inşa edeceğimiz bir dünyaya ihtiyacımız var. Okullarda örnek verilen belli başlı şirketler vardır, “Onlar yatak veriyormuş çalışanlar uyuyabiliyormuş, tenis sahası varmış, Starbucks bile varmış, yoga dersleri veriliyormuş…” Belki de konu firmalar değildi; asıl konu, insandı: İnsanı merkeze koymak.
Yeni çalışma düzeninde insan merkezli bir şirket yapısı artık vazgeçilmezdir ve bu dijital çağda insan kaynakları departmanı, bilgi teknolojileri departmanıyla senkronize çalışmak zorundadır. Yeni hedef, insanı merkeze koyan, üretkenlik ve diğer uygulamalar ile kişisel gelişimi destekleyerek çalışanların kişisel ve profesyonel hayat standartlarını artıran bir sistem kurmaktır: Microsoft gururla sunar, Microsoft Viva!
Modern Work Genel Müdürü Seth Patton, “İnsanlara nerede olursa olsun başarılı olmaları ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları desteği sağladık; işte bu yüzden Microsoft Viva’yı kurduk. Viva, insanları şirket bilgilerine, içgörülerine ve öğretici kaynaklara bağlayarak insanların ve ekiplerin her yerden başarılı olmalarına olanak sağlayan, insan merkezli bir platformdur.”
Hemen akabinde gerçekleşen soru – cevap bölümünde ise ücretlendirmelerden, paketlerden, çıkış tarihinden ve çok daha fazlasından söz edildi. Tüm bu detayları sizlere aktarmak için yeni blog yazımız çok yakında sizlerle!
Azure ile Hibrit & Multi-cloud Strateji Yaratmak
“Nerede çalıştığına bakmadan tüm verileri nasıl yöneteceğiz? Azure hibrit mimarisi tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için tasarlandı!”
Vijay Kumar, Kıdemli Azure Direktörü
Comments